The site of a proposed new wine bar on Lord Street in Southport, in the former Enchanted Gifts shop. Photo by Andrew Brown Media

A new wine bar could replace a former shop on Lord Street in Southport town centre. 

Bailey’s Wine Bar would create four new part-time jobs, “enhancing the original building by bringing it back into use”. 

The venture would be situated at 54 Lord Street in the site of the former Enchanted Gifts & Crafts shop, between the Gusto restaurant and the Mixers dessert bar, and near to the Viceroy Court apartments. 

Visitors would be able to enjoy an outdoor area to the front, similar to the seating in front of Gusto. 

Mr Anthony Mitchell has submitted a planning application for the new bar to Sefton Council, with the design work being carried out by Clayton Architecture. 

Proposed hours of opening would be 9am to 10pm seven days a week, including Sundays and bank holidays. 

In the planning application, Clayton Architecture said: “The application site is located within an area that has an active retail frontage and will be adjacent to similar / complementary venues at either side. 

“A proposal along these lines is very common in the local area and would fit in with the surrounding context well. 

“The existing retail unit shares all amenities including bin storage and toilets with the adjacent units number 52 to 62 Lord Street. 

“Whilst this set-up appears to have worked for a number of years this application would include the installation of a new W/C so that patrons of this venue moving forward will have better and easier access to facilities. 

The area of proposed new seating outside the potential wine bar on Lord Street in Southport

The area of proposed new seating outside the potential wine bar on Lord Street in Southport

“As is the case with number 58-62 Lord Street (Gusto Restaurant) this application would like to include provisions for outdoor seating. A clear width of 1.4m from the curb will be retained at all times. 

“The development retains and enhances the original building by bringing it back into use within a class that is appropriate alongside its neighbours. 

“The original architectural style is fully retained and the proposed materials palette remains unaffected. 

“The addition of outdoor seating and a new venue in this location can only improve the wider context and contribute to the conservation area.” 

Do you have a story for Stand Up For Southport? Please message Andrew Brown via Facebook here or email me at: mediaandrewbrown@gmail.com

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Log in with your credentials

Forgot your details?